Interview met Ragnar Klabbers: Oplossingen voor uitstootreductie en meer efficiency in de bouw

 

Terug naar nieuws

 

Assemblage, logistiek en ketenaansturing

Zowel de Nederlandse overheid als de EU willen de uitstoot van stikstof, CO₂ en fijnstof reduceren. Dat heeft ook impact op (de voortgang van) bouwprojecten. Als onderdeel van het kennis- en innovatieprogramma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) werkt de Topsector Logistiek daarom aan een aanpak die de uitstoot van mobiele werktuigen en bouwlogistiek verlaagt. Ragnar Klabbers is één van de projectleiders en focust zich op projecten rondom assemblage, logistiek en ketenaansturing. “We zijn op zoek naar oplossingen die emissies reduceren en tegelijkertijd de efficiëntie verbeteren. Voor grote bedrijven, maar ook voor mkb en zzp’ers.”

 

Slimme en toegankelijke oplossingen

Topsector Logistiek werkt door middel van Kennis, Opschaling en Praktijkervaring (KOP) aan innovatie en verduurzaming van de bouwsector. Onder KOP zijn vier programmalijnen benoemd (EACH), waarbij de letters uit ‘EACH’ staan voor alle activiteiten die in het kader van het programma Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek worden uitgevoerd. Ragnar: “Het doel van onze projecten Assemblage, logistiek en ketenaansturing is tweeledig: we willen de emissies reduceren en tegelijkertijd de efficiëntie verbeteren. Daarbij vinden we het in het nieuwe programma heel belangrijk dat de bouwlogistieke oplossingen die we bedenken zo toegankelijk en slim zijn, dat ze makkelijk te gebruiken zijn én voordelen opleveren. Voor grote bedrijven, maar ook voor het mkb en zzp’ers.”

 

Assemblage: de impact van prefab bouwen

De projecten richten zich op drie verschillende thema’s. Het eerste is assemblage. “Het gaat daarbij om het assembleren van bouwonderdelen”, meldt Ragnar. “Omdat de fysieke en de stikstof-emissieruimte op bouwlocaties steeds krapper wordt, wordt externe assemblage als een van de oplossingen gezien. We willen nu in kaart brengen welke opties er op dit gebied zijn en wat voor een impact die hebben in de bouwketen en op de bouwplaats. Levert het daadwerkelijk een besparing op in de uitstoot ten opzichte van traditioneel bouwen? En werkt het echt efficiënter? En hoe werkt dat in stedelijke gebieden?”

 

Het Kennis- en Opschalingsprogramma (KOP) valt onder de paraplu Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). Een van de programma’s onder KOP heet: Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek. TKI Dinalog is hierbij verantwoordelijk voor het onderzoek, terwijl Connekt / Topsector Logistiek de implementatie en opschaling verzorgt.

Het eerste programma Mobiele Werktuigen en Bouwlogistiek liep van 2022 tot 2024. In 2024 is het tweede programma van start gegaan. In deze interviews introduceren we de nieuwe projecten en projectleiders. Onderdaan dit artikel vind je verwijzingen naar de andere interviews in deze reeks.

 

Logistiek

Het tweede thema van de projecten is logistiek. “De grote bouwopgave heeft een flinke impact op de stikstofuitstoot in een gebied en op de schaars beschikbare ruimte in steden”, aldus Ragnar. “Dat vraagt dus om logistieke oplossingen, zoals wachtlocaties en bouwhubs. Bouwhubs kunnen de impact reduceren, maar de vraag is steeds wat waar werkt en wie daarbij welke rol heeft. Moeten gemeenten of de overheid dit faciliteren en organiseren? Moeten aannemers of projectontwikkelaars dit doen? Of is het een gedeelde verantwoordelijkheid? En hoe ligt de taakverdeling dan? We gaan alle mogelijke logistieke oplossingen onderzoeken en classificeren. De bevindingen toetsen we dan weer bij andere projecten, om tot een helder en praktisch toepasbaar overzicht te komen met oplossingen en richtlijnen, dat iedereen kan inzetten bij bouwprojecten.”

 

Ketenaansturing

“Het derde thema waarmee we aan de slag gaan is ketenaansturing. De afstemming tussen ketenschakels is nu nog beperkt en dat is zonde. Het levert namelijk niet alleen besparingen op qua emissies en kosten, maar leidt ook tot productiviteitswinst. Maar hóe kunnen partijen het best met elkaar communiceren om inzicht te krijgen in de materiaalstromen? Welke informatie is daarvoor nodig? Dat gaan we samen met een aantal bedrijven onderzoeken en in de praktijk toetsen, zodat we vervolgens toepasbare oplossingen kunnen aandragen.”

 

Samen de samenleving verbeteren

“Ik werk als consultant vanuit Royal HaskoningDHV voor Topsector Logistiek aan deze projecten. Onze missie is: Enhancing society together. Dat vind ik mooi, samen de samenleving verbeteren. Deze projecten passen daar perfect bij. We hebben een aantal grote uitdagingen in Nederland en een ervan is de huisvesting. Er moet gewoon ontzettend veel gebouwd worden. Stikstof is een van de beperkingen, dus als we dat kunnen reduceren, maken we echt impact. Ik vind het heel gaaf dat ik daaraan meewerk: aan oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en morgen.
Ik zou het geweldig vinden als ik in de toekomst langs een bouwproject loop en zie dat partijen de oplossingen die wij hebben gedacht gebruiken. Niet omdat wij dat als Topsector of SEB hebben bedacht, maar omdat ze zelf ervaren dat deze manier van bouwen beter werkt dan zoals ze voorheen deden.”

 

Meedoen?

Wil jij met je bedrijf meedoen aan een van de projecten die hierboven beschreven staan of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Ragnar: Ragnar.Klabbers@topsectorlogistiek.nl.