Future Skills
In 2023 zijn de nodige stappen gezet om het voorspellen van stikstof te verbeteren. Met verbeteren wordt het “zelf en sneller” voorspellen van emissies bedoeld.
Zelf stikstof voorspellen is mogelijk door te kijken naar de beschikbare data van bedrijven. Denk aan de bestekposten, planning of kostenraming en hier stikstof kerngetallen aan toe te wijzen. Hiermee zijn bedrijven in staat om zelf de berekening te maken.
Ook heeft de Topsector Logistiek een meetprogramma draaien, in samenwerking met de markt waar een paar honderd mobiele werktuigen langdurig (in detail) worden gemeten op inzet en de emissie-uitstoot bij bouwprojecten.
Vanuit de Topsector Logistiek zetten we in op het ontwikkelen van een methode, voor het berekenen en toewijzen van emissies, die toepasbaar is in de praktijk. We bouwen daarbij voort op de ontwikkelde methode voor carbon footprinting.
Om aan te tonen dat de methode in de praktijk werkt, is een tool ontwikkeld (proof of concept) die voor Infra-projecten, op basis van kostenraming, de stikstof en ammoniak kan berekenen. Deze informatie is noodzakelijk voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning.
De vervolgstappen voor dit project zijn:
- De berekeningen toepassen bij meerdere bouwtypes en kostenmethodieken.
- Scenario-analyses om de gebruiker te helpen sturen richting een acceptabele uitstoot voor het bouwproject.
- Toevoegen van meer KPI’s om uitstoot nog sneller en eenvoudiger te kunnen voorspellen en de methode nog toegankelijker te maken.
- Sneller voorspellen; er is geconstateerd dat het berekenen van de stikstof vaak pas in een laat stadium gedaan wordt (bij het definitief ontwerp). Voor de marktpartijen in de bouw is het wenselijk om in een vroeg stadium (bij schetsontwerp) een goede indicatie te krijgen of het project een goede kans op vergunning heeft.